CASE ZomerParkFeest

Stichting Zomerparkfeest organiseert jaarlijks in augustus een zeer gevarieerd cultureel festival in het Julianapark in Venlo. Daaraan nemen in totaal ruim 100.000 personen deel, verdeeld over 4 dagen. Het Zomerparkfeest is professioneel georganiseerd, maar wordt uitsluitend door vrijwilligers gerund. De harde kern van vrijwilligers bestaat uit ca. 400 personen. Tijdens de festivaltijd loopt dit op naar ongeveer 1.000.

Om onder meer de binding tussen de vrijwilligers buiten de festivaltijd te vergroten, koos het Zomerparkfeest bestuur in 2015 voor het ‘Groeien als Vrijwilliger’ traject. Dit traject wordt verzorgd door Calix Bedrijfsmeditatie. Ieder traject biedt steeds een kleine groep vrijwilligers (max. 12) de gelegenheid een aantal zelfhulp technieken te leren (met onder meer meditatie & mindfulness) en enkele waardevolle ‘better-fit-for-life’ teachings/workshops te volgen.

In ‘Groeien als vrijwilliger’ beginnen aspirant deelnemers met een basisworkshop meditatie en mindfulness van 4 uur. Pas daarna beslist een vrijwilliger over al dan niet deelnemen. Het totale traject beslaat circa 12 maanden. Na het info seminar volgt een uitgebreide basistraining meditatie. Vervolgens is er 1 keer per maand een teaching/workshop van ongeveer 3 uur. Veel cursisten nemen daarnaast deel aan de mogelijkheid tot groepsmeditatie, 1x per week. De 2015/16, 2016/17 en 2017/18 trajecten werden door respectievelijk 11, 9 en 9 cursisten afgerond.

Om de effectiviteit van het programma te evalueren werd via een digitale vragenlijst nagegaan welke effecten de cursisten van het programma ervaren. De slides in het pdf-document geven de resultaten weer van zowel de 3 afzonderlijke groepen, als van het gemiddelde van de 3 groepen.

Klik hier om het document met de evaluatie van het Zomerparkfeest-traject ‘Groeien als vrijwilliger’ te downloaden

Bewaren